top of page

Digitale detox. Wat is een gezonde schermtijd voor kinderen? 

Technologie is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het blijft echter een uitdaging om een gezonde balans tussen online en offline activiteiten te vinden. Overmatig schermgebruik heeft een negatieve invloed op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Maar wat is eigenlijk een gezonde schermtijd voor kinderen? En hoe werkt een “digitale detox” precies? 


Wat is een digitale detox? 


Een digitale detox verwijst naar een periode waarin iemand vrijwillig afstand doet van digitale apparaten zoals smartphones, tablets, computers en tv's. Voor kinderen betekent dit vaak een bewuste pauze van schermtijd, waarbij ze worden aangemoedigd om deel te nemen aan offline activiteiten die hun fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling bevorderen. 


De voordelen van een digitale detox 


Een digitale detox biedt veel voordelen voor kinderen. Zo heeft het een positieve invloed op hun: 


  • Slaapkwaliteit

Minder schermtijd, vooral voor het slapengaan, helpt kinderen beter te slapen. 


  • Fysieke gezondheid

Minder tijd voor schermen betekent meer tijd voor buitenspelen en sporten. 


  • Sociale vaardigheden

Door meer face-to-face interacties leren kinderen belangrijke sociale vaardigheden. 


  • Concentratievermogen

Minder afleiding door schermen kan leiden tot betere concentratie en focus op schoolwerk en andere taken. 


Gedrag

Kinderen die minder tijd voor schermen doorbrengen, vertonen vaak minder gedragsproblemen en zijn emotioneel stabieler. 


Wat is een gezonde schermtijd voor kinderen? 


Om een gezonde balans te creëren, is het belangrijk om duidelijke schermtijdlimieten in te stellen. Ga hiervoor het gesprek met elkaar aan en maak duidelijke afspraken. Een voorbeeld afspraak is om te proberen de totale schermtijd (inclusief televisie, computers, tablets en smartphones) te beperken tot maximaal 1-2 uur per dag. Stel daarnaast vaste tijden in voor schermgebruik, zoals na schooltijd of na het avondeten. Je kunt dit beter niet vlak voor het slapengaan doen. 


Een handige tip om de schermtijd van kinderen te controleren is door gebruik te maken van een app voor ouderlijk toezicht. Met deze apps kun je de schermtijd van kinderen beheren en zelfs beperken!

Nu is het natuurlijk aan jou om zelf ook niet de hele dag achter een scherm te zitten. Kinderen leren immers door middel van imitatie. Wees dus een verstandig rolmodel! Sommige ouders creëren bijvoorbeeld ook schermvrije ruimtes, waarbij bepaalde gebieden in huis, zoals de slaapkamer, schermvrij zijn. 


Vervangende activiteiten

 

Maar wat kunnen kinderen nou doen wanneer ze niet achter de tablet of televisie mogen? Om kinderen te helpen minder tijd online door te brengen, is het belangrijk om aantrekkelijke alternatieven aan te bieden. 


Stimuleer kinderen om naar buiten te gaan en fysiek actief te zijn. Buitenspelen en sporten zijn niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het mentale welzijn. Ook creatieve hobby's zijn een leuk alternatief, zoals tekenen, schilderen, knutselen of een muziekinstrument spelen. Of pak bijvoorbeeld eens een bordspel erbij dat staat te verstoffen in de kast. Daarnaast is het lezen van boeken ook erg gezond, vooral als dit ze meesleept naar hun eigen fantasiewereld. 


Wees betrokken 


Bovendien is het belangrijk om actief betrokken te zijn bij de digitale activiteiten van kinderen. Dit betekent niet alleen toezicht houden, maar ook interesse tonen in wat ze online doen. Praat met hen over hun ervaringen, online vrienden en de content die ze bekijken. Dit helpt om potentiële risico's te identificeren. 


Wil je meer leren over hoe je kinderen kunt helpen om verstandig om te gaan met digitale media? Meld je dan aan voor onze digitale mediawijsheidlessen! Ontdek praktische tips, leer effectieve strategieën en krijg ondersteuning van experts om ervoor te zorgen dat kinderen veilig en verantwoord gebruikmaken van technologie. 



Comments


bottom of page