top of page

Van school naar huiskamer: mediawijsheid als gezinsactiviteit 

Je zit gezellig met je kind op de bank, klaar om een nieuwe film op Netflix te bekijken of samen een game te spelen. Terwijl de digitale wereld jullie beide uitnodigt om erin te duiken, vraag je je misschien af: "Hoe kan ik mijn kind helpen om veilig, slim en bewust met media om te gaan?".

 

Als ouder speel je een cruciale rol in het mediawijs maken van je kind, en dat kan verrassend leuk en leerzaam zijn, voor jullie beiden! In dit blog ontdek je waarom het zo waardevol is om samen met je kind op deze digitale reis te gaan. We bekijken hoe jullie samen niet alleen veiliger, maar ook kritischer worden in het gebruik van media. 


Wat is mediawijsheid? 


Wat is mediawijsheid eigenlijk? Mediawijsheid is simpel gezegd het vermogen om slim, kritisch en verantwoord om te gaan met alle soorten media. Dit betekent niet alleen het begrijpen hoe je betrouwbare informatie kunt onderscheiden van spam, maar bijvoorbeeld ook hoe je persoonlijke gegevens veilig kunt houden.

 

Omdat nepnieuws, cyberpesten en privacykwesties steeds vaker voorkomen wordt mediawijsheid steeds belangrijker. Door samen met je kind met mediawijsheid bezig te zijn, heeft jouw kind een streepje voor! 


Waarom samen leren belangrijk is 


Het mooie aan mediawijsheid is dat het iets is waar je samen aan kunt werken. Wanneer ouders en kinderen gezamenlijk leren, gebeurt er iets bijzonders: jullie band wordt sterker. Door tijd samen door te brengen en over belangrijke onderwerpen te praten, leer je elkaar beter begrijpen.


Naast een versterkte band heeft samen leren nog andere voordelen: 


  • Veiligheid op het internet 

Door samen te leren, worden kinderen bewuster van de gevaren online. Ze leren wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met cyberpesten, hoe ze hun privacy kunnen beschermen en hoe ze schadelijke content kunnen vermijden. 


  • Kritisch denken 

Samen mediawijsheid ontwikkelen betekent ook dat kinderen leren om kritisch te zijn. Ze leren informatie te beoordelen en te verifiëren voordat ze het geloven. 


  • Steun en vertrouwen 

Wanneer ouders op de hoogte zijn van de digitale wereld, voelen kinderen zich meer gesteund. Ze weten dat ze bij jou terecht kunnen als ze ergens tegenaan lopen, en dat geeft hen het vertrouwen om verantwoordelijke keuzes te maken.


Waarom mediawijsheid als ouder ook belangrijk is 


Niet alleen je kind heeft baad aan mediawijsheid, ook als ouder pluk je de vruchten van het samen leren! Denk hierbij aan: 


  • Inzicht in de digitale wereld van je kind 

Door samen met je kind te leren, ontdek je de platforms, trends en uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Dit stelt je in staat om beter in te spelen op hun mediagebruik. 


  • Continuïteit van leren 

Wat je kind op school leert over mediawijsheid, kun je thuis verder versterken. Dit zorgt voor een geïntegreerde leerervaring die zowel op school als thuis plaatsvindt. 


  • Bijblijven met technologie 

De digitale wereld verandert snel, maar door samen te leren, blijf je zelf ook up-to-date. Je bent beter voorbereid op nieuwe ontwikkelingen en kunt je kind daar ook in begeleiden. 


  • Preventie van problemen 

Met meer kennis over mediawijsheid kun je sneller problemen herkennen, zoals een verslaving aan sociale media of gaming. Dit stelt je in staat om vroegtijdig in te grijpen en je kind te ondersteunen. 


Nieuw! Thuis lessen volgen van de Computerjuf 


Samen leren over mediawijsheid is niet alleen nuttig, maar het versterkt ook jullie band. Het biedt veel voordelen zowel als ouder als voor je kids. 


Wil jij dat je kind veiliger omgaat met het internet? Dan kom jij in aanmerking voor mediawijsheid lessen in het Veilig en Gezond Online Programma! Dit programma is speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen om samen te leren hoe je op een veilige en kritische manier het web kunt verkennen. 


De mediawijsheidlessen zijn gratis beschikbaar voor ouders nadat de school van je kind zich heeft aangemeld. Zo leren niet alleen jouw kind, maar ook alle klasgenootjes hoe ze veilig online kunnen zijn! 

Vul een vrijblijvend aanmeldverzoek in zodat jouw school mee kan doen!



Comments


bottom of page