De week van de mediawijsheid komt er aan, van 8 tot 15 november staat een bijzonder onderwerp centraal: gezond schermgebruik. Laten we eerlijk zijn, in de wereld van vandaag kunnen we hier allemaal wat van opsteken!
In dit artikel krijg je daarom alvast een voorproefje. Je leert niet alleen waarom een gezond schermgebruik belangrijk is voor jouw kind, maar krijgt ook praktische tips om schermtijd binnen de perken te houden!
Wat is gezond schermgebruik?
Gezond schermgebruik betekent dat je een goede balans vindt tussen tijd die je achter een scherm doorbrengt en offline activiteiten. Het gaat niet alleen om de hoeveel tijd dat je online bent, maar ook om wát je doet tijdens die tijd. Overmatig schermgebruik kan leiden tot verschillende problemen, zoals vermoeide ogen, verminderde concentratie en zelfs slaapproblemen. Het is daarom belangrijk om bewuste keuzes te maken over hoe en wanneer je schermen gebruikt.
Praktische tips voor gezond schermgebruik
Om gezond schermgebruik te stimuleren, is het belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid tijd die je online doorbrengt en hoe je die tijd invult. Je kunt de volgende tips gebruiken:
Stel grenzen aan schermtijd
Maak duidelijke afspraken over hoeveel tijd je kind mag doorbrengen op hun apparaten. Voor kinderen op de basisschool kan dat bijvoorbeeld maximaal 1 à 2 uur per dag zijn, afhankelijk van hun leeftijd.
Neem regelmatig pauzes
Probeer ook in de pauzes naar buiten te gaan. Het liefst breng je minimaal 2 uur per dag buiten door.
Creëer een media-agenda
Maak samen met je kind een plan voor hun schermtijd. Door samen afspraken te maken, zorg je ervoor dat ze bewust omgaan met hun schermgebruik en dat er ruimte blijft voor andere activiteiten zoals huiswerk, buitenspelen of een hobby.
Beperk het gebruik voor het slapen gaan
Stel een ‘schermvrije tijd’ in voordat je naar bed gaat, zodat je kind (en jijzelf) voldoende tijd heeft om tot rust te komen voor het slapengaan. Schermen kunnen de slaap verstoren door het blauwe licht dat ze uitstralen.
Ouders als rolmodel
Kinderen leren door te kijken naar wat jij doet. Door zelf gezonde schermgewoonten te ontwikkelen en te laten zien hoe je bewust met je schermen omgaat, geef je het goede voorbeeld. Vermijd bijvoorbeeld het checken van je telefoon tijdens het eten of familieactiviteiten.
Week van de mediawijsheid 2024
De week van de mediawijsheid biedt een uitgelezen kans om als gezin stil te staan bij het thema gezond schermgebruik. Van 8 tot 15 november 2024 worden er tal van activiteiten georganiseerd rond mediawijsheid en digitaal welzijn. Deze week staat in het teken van bewustwording en het aanleren van gezonde digitale gewoonten, met aandacht voor onderwerpen zoals schermtijd, online veiligheid en privacy.
Wil je zelf meer leren over mediawijsheid en hoe je jouw kind kunt helpen om gezond met schermen om te gaan? Bezoek dan Week van de Mediawijsheid voor meer informatie over de verschillende activiteiten en tips die je kunt gebruiken om een goede balans te vinden in het digitale leven van jouw gezin.
Veilig en gezond online met de Computerjuf
Ouders met basisschoolkinderen in groep 6, 7, en 8 krijgen gratis toegang tot het Veilig en gezond online programma van de Computerjuf. Mocht jouw school nog niet zijn aangemeld, stuur dan een verzoek door het contactformulier in te vullen op www.computerjuf.nl/ouders
Comments